Huis kopen in Spanje

  • Ervaren aankoopmakelaar in Spanje
  • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
  • Ruim 3.500 bestaande en nieuwbouw woningen
  • Gratis adviesgesprek in Nederland of Spanje

Een huis kopen in Spanje? Deze zijn er in alle soorten en maten; oud en nieuw, groot en klein, modern en traditioneel. Het is ook mogelijk om zelf een nieuwbouw villa te laten bouwen. Wanneer we uw wensen weten gaan we gericht op zoek naar de meeste geschikte woning(en), totdat we diegene hebben gevonden die voldoet. Ook begeleiden we overige zaken die te maken hebben met het kopen van een huis in Spanje. 

Uitgelichte woningen


Spaanse kust

Huis kopen Spanje

Om u (en vele anderen) een handje te helpen zullen wij op deze pagina meer vertellen over waar u op moet letten, wat voor kosten komen er allemaal bij komen kijken en meer van dat soort dingen. Het werkt geheel anders dan in Nederland, waardoor het te adviseren is om de juiste informatie in te winnen, of gebruik te maken van de diensten van een aankoopmakelaar. Lees hier wat de toegevoegde waarde is van het hebben van een aankoopmakelaar

Waar moet ik op letten bij een vakantiehuis kopen in Spanje?

U heeft een huis te koop gezien, maar waar begint u? Denk dan altijd aan de 3 W’s (waar, wat, wanneer), deze tips geven u een goede leidraad om het overzicht te bewaren en welke stappen u het beste kunt nemen.

Waar:
De locatie is naar onze mening de allerbelangrijkste factor in het gehele zoektocht traject naar een Spaanse woning. Een woning is meestal aan te passen aan uw persoonlijke woonwensen, maar op de omgeving zelf heeft u weinig invloed. Bedenk altijd goed hoe u het liefste wilt leven en wat persoonlijk belangrijk voor u is. Bijvoorbeeld: dichtbij restaurants en winkels, afgelegen en rustig, vlakbij het strand, loopafstand naar de stad of is met de auto ook prima?

In eerste instantie is er op internet al veel informatie te lezen over de betreffende regio’s, klik hier om meer te lezen over de regio’s in de Costa Blanca. Maar om echt te kunnen voelen of u die klik heeft adviseren wij om de plaatsen ook daadwerkelijk te bezoeken en tevens op verschillende tijdstippen. Wij plannen graag de 1e dag in om rond te rijden, alle verschillende plekjes te bezoeken en gewoon eens voelen wat u er echt van vindt. Door onze ervaring kunnen wij u uiteraard uitleg geven en wegwijs maken in het gebied, maar wij kunnen niet namens u bepalen of een bepaald gebied wel of niet voor u geschikt is en of het helemaal voldoet aan uw wensen. Dit moet u echt zelf ervaren en voelen.

Wat
De locatie is inmiddels bekend. Dit is het moment om door te gaan naar de tweede ‘W’, de ‘wat’. Huizen zijn er in talloze verschillende maten, soorten en kleuren. Als u het aanbod bekijkt dan ziet u door de bomen het bos niet meer.

Denk dan eerst goed na, naar wat voor type woning u op zoek bent. Daarbij is het belangrijk dat dit realistisch is en goed is afgestemd op het budget. Een veelgemaakte fout is dat men nadenkt over wie er allemaal op bezoek kan komen en op basis daarvan een keuze maakt in bijvoorbeeld de hoeveelheid kamers. Denk er eerst maar eens goed over na hoe vaak die mensen er zijn en hoe vaak u er zelf bent. Bedenk goed hoeveel kamers u echt nodig heeft, hoeveel buitenruimte u fijn vindt en welke prijs u hiervoor over heeft.

Als u deze wensen allemaal op een rijtje heeft dan maken wij op basis hiervan een woningselectie. Nadat wij de omgeving hebben verkend en u een keus heeft gemaakt voor wat betreft de locatie, dan kan de woningselectie definitief gemaakt worden. Dit zijn de huizen die wij vrijblijvend en geheel zonder verplichtingen gaan bezoeken.

Wij gaan graag met u mee als ervaringsdeskundige, zodat wij bijvoorbeeld kunnen letten op de stand van de zon, alsmede de staat van de woning en de ligging. U wilt notabene wel zeker zijn van een zonnetje op uw terras op de gewenste tijden i.p.v. alleen op de momenten wanneer de bezichtiging was. Ook gebergtes kunnen ervoor zorgen dat het huis net in de schaduw komt te liggen, waardoor er amper zon is.

Wanneer
De laatste W staat eigenlijk voor de volgende vraag: Wilt u er het liefst gisteren dan vandaag in? Dan is het logisch dat de zoekcriteria bij een bestaande woning liggen. Heeft u geen haast en wenst u de woning geheel op uw wensen en eisen af te stemmen? Dan is nieuwbouw wellicht iets voor u.

Ook is het verstandig om na te denken wat de verwachte tijd is voor het regelen van de financiering, werk verplichtingen en de verhuizing.

Bij het kopen van een woning heeft de aanvaardingsdatum geen directe invloed op de koopsom, maar het zou wel kunnen bijdragen. Een verkoper zou gevoelig kunnen zijn voor een snelle oplevering i.v.m. financiële problemen of het vertrekken naar een ander land. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de koopsom er voor u gunstiger uit komt te zien. Wij proberen daarom ook altijd de reden van verkoop te achterhalen.

Hoe werken de Spaanse banken en welke kosten komen er nou eigenlijk bij kijken?

Wenst u een hypotheek af te sluiten? Banken in Spanje financieren 70% van de koopsom. Dit is exclusief de bijkomende kosten wat ongeveer uitkomt op 12,5%. Deze bijkomende kosten bestaan uit kosten voor notaris, griffie, kadaster, advocaat, makelaar, etc.

Voorbeeld: Stel u koopt een woning van €350.000, hiervan financiert de bank dan €245.000 en dient u een eigen kapitaal te hebben van €105.000 (30%) voor de woning + €43.750 bijkomende kosten (12,5% van €350.000). Dit komt neer op een eigen kapitaal van €148.750. 

Feitelijk komt het er dus op neer dat er in zijn geheel zo’n 40% eigen geld nodig is, inclusief deze bijkomende kosten van 12,5%.


Meer informatie of een kennismakingsgesprek? Neem dan nu contact met ons op. 

Typisch Spaans strandje