Tweede huis in Spanje kopen

  • Ervaren aankoopmakelaar in Spanje
  • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
  • Ruim 3.500 bestaande en nieuwbouw woningen
  • Gratis adviesgesprek in Nederland of Spanje

Overweegt u om een tweede huis in Spanje te kopen? Binnen ons aanbod hebben wij ruim 2000 woningen te koop staan. Deze woningen zijn er in alle soorten en maten, van goedkope appartementen t/m luxe vrijstaande villa’s. Lees hieronder meer of bekijk direct ons aanbod.

Uitgelichte woningen


Een tweede huis in Spanje kopen kan heel interessant zijn. Spaargeld op de bank laten staan is tegenwoordig niet zo rendabel meer als hoe het ooit is geweest. Het gevolg is dat men steeds vaker hun geld investeert in onroerend goed. Met name als dit onroerend goed op een vakantiebestemming is, kan dit een mooie ‘win-win’ zijn. In het hoogseizoen verhuur je de woning volop en buiten deze momenten kun je er zelf van genieten.

Als je de knoop hebt doorgehakt om een tweede huis te kopen dan is het een kwestie van beginnen. Maar waar begin je nou eigenlijk? Spanje is qua wet- en regelgeving niet te vergelijken met Nederland. De verschillende stappen gaan daar dan ook heel anders.
Het is daarom te adviseren om altijd iemand in te schakelen die bekend is in het gebied en verstand heeft van de branche.

Wanneer je iemand hebt gevonden waarbij je een goed gevoel hebt, dan kun je gaan starten. Naar ons idee is het allerbelangrijkste om te bepalen in welk gebied en/of welke plaats je wilt gaan kopen. Veel mensen beginnen eerst bij het zoeken van een woning en bekijken dan pas in welke plaats dit ligt. Dat is de verkeerde volgorde. Een woning kun je altijd aanpassen naar eigen wens, maar een locatie niet.

Wanneer de locatie is bepaald is het tijd om te zoeken naar de geschikte woning. Het is hierbij goed om na te denken wat het doel wordt van de woning; permanente bewoning, verhuur, eigen (vakantie) gebruik, of een combinatie daarvan? Pas nadat dit is vastgesteld kun je de woning vinden die hiervoor geschikt is. Uiteraard speelt de financiële haalbaarheid en eventueel een financiering een rol. Lees hier wat voor kosten er bij komen kijken. 

Als beide partijen akkoord zijn met de prijs, dan wordt er een reserveringscontract (tussen de makelaar en de koper) opgesteld. Dit is om de woning uit de markt te halen. De makelaar zal het reserveringsbedrag bepalen dat de koper moet betalen. Dit bedrag wordt later weer in mindering gebracht van het officiele 10% contract. Het is raadzaam om de check voor eventuele schulden en gebreken en het bezit van de juiste vergunningen in het reserveringscontract op te nemen, zodat je de koopovereenkomst nog kan verbreken zonder financiële gevolgen. Dit reserveringscontract is over het algemeen 2-3 weken geldig. Binnen dit termijn wordt door de aankoopmakelaar/advocaat een check gedaan naar eventuele schulden en gebreken en wordt er gecontroleerd of de juiste vergunningen aanwezig zijn. Tevens zal er dan het 10% contract opgesteld worden (tussen de koper en de verkoper). De makelaar maakt het reserveringsbedrag naar de verkoper over en de koper vult dit aan tot 10%.

Het is raadzaam om Artikel 1454 van het Spaans Burgerlijk Wetboek (del Código Civil) op te nemen in het contract. Wanneer dit erin staat en de verkoper trekt zich terug, dan krijgt de koper tweemaal de aanbetaalde 10% terug (als boete voor de verkoper).

Zodra dit door beide partijen is getekend, is er een formele koopovereenkomst. Hierin staat de uiterlijke overdrachtsdatum verwerkt en zodra dit moment zich aanbreekt wordt het restant bij de notaris betaald en is de woning officieel van u.

Wilt u volledige begeleiding tijdens de aankoop van uw tweede huis?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We komen graag bij u langs om kennis te maken en uw wensen te bespreken. Dit kan zowel in Nederland als in Spanje.