5 veelgestelde vragen over investeren in vastgoed

5 veelgestelde vragen over investeren in vastgoed

Steeds vaker investeert men het spaargeld in stenen i.p.v. het geld op de bank te laten staan. Dit omdat dit gewoon simpelweg meer rendement oplevert voor de lange termijn. Wanneer je dit kunt combineren met een mooi vakantieadres voor uzelf, dan is dit natuurlijk helemaal ideaal.

Veel mensen denken dat investeren in een tweede huis in Spanje voor gepensioneerde mensen met veel geld zijn. Dit is cliché. Iedereen denkt wel eens na over wat te doen met je spaargeld. Bitcoins? Aandelen? Uit een recent onderzoek is gebleken dat spaargeld houden op de bank niet meer zo interessant is. Vaak zijn de kosten die je aan belasting moet betalen over je spaargeld nog hoger dan de inkomsten die je binnenhaalt aan rente. Rekening houdend met de inflatiecorrectie kom je al gauw uit op een negatief rendement.
De rente is Spanje staat momenteel extreem laag en is zelfs mogelijk om voor 10 of 20 jaar vast te zetten (momenteel 1.65% of zelfs 0.74 - 0.94% vanwege een lage Euribor). Ook als u al een eigen vermogen heeft waarmee u een woning zou kunnen kopen, dan is het (afhankelijk van de situatie) soms verstandig om een extra kleine hypotheek te nemen zodat u een woning in net een niveau hoger kan gaan zoeken. Met als resultaat dat dit ervoor zorgt dat het rendement onderaan de streep vele malen hoger zal worden.

1. Voor hoeveel geld kan ik een woning aanschaffen en wat zijn de kosten waar ik rekening mee moet houden?

Spaanse banken geven hypotheken op basis van annuïteit tot de leeftijd van 75. De maximale hypotheek die ze geven is 70% zonder bijkomende kosten. Deze bijkomende kosten bestaan uit overdrachtsbelasting (10%) en de overige 2,5% voor notaris, griffie, kadaster, advocaat, etc. In de praktijk komt dit dus neer op zo’n 60% van de aankoopprijs wat er wordt gefinancierd door de Spaanse banken. M.a.w. u heeft een eigen kapitaal nodig van 40% en de hypotheek moet afgelost zijn voor 75e verjaardag.

Voorbeeld: Stel u koopt een woning van € 350.000, hiervan financiert de bank dan € 245.000 en dient u een eigen kapitaal te hebben van € 105.000 (30%) voor de woning + € 43.750 bijkomende kosten (12,5% van € 350.000). Dit komt neer op een eigen kapitaal van € 148.750.

De jaarlijkse en/of maandelijkse kosten waarmee u rekening kunt houden zijn als volgt:

  • Gemeenschaps kosten: Deze kosten zijn vergelijkbaar met wat wij kennen als VVE en is alleen in het geval van een appartement. Het exacte bedrag is per appartementencomplex verschillend.
  • IBI (oftewel onroerend goed belasting): dit dient 1x per jaar betaald te worden, bij een woning van ongeveer € 600.000 is dit bedrag ongeveer € 1.000 per jaar.
  • Basura (oftewel heffing afvalstoffen): Dit dient 1x per jaar betaald te worden en bedraagt ongeveer € 150-200 per jaar. De exacte prijs is gemeente afhankelijk.
  • Onderhoud tuin: Exacte kosten zijn afhankelijk van de grootte van de tuin en de frequentie dat ze komen.
  • Onderhoud zwembad: Gemiddeld € 820 per jaar inclusief alle middelen. In de zomer komen ze 2x per week en in de winter 1x per week.
  • NIE nummer: De kosten zijn € 9,65 wanneer u het bij het Spaanse consulaat in Amsterdam aanvraagt en is uw hele leven geldig.

2. Hoe is de woningmarkt en wat is de verwachting hoe het zich gaat ontwikkelen? 

Momenteel is de huizenmarkt in Spanje nog altijd stijgende. Met name de huizenprijzen langs de Costa Blanca Noord stijgen in waarde. Het stijgt hier hoger dan op andere plaatsen in Spanje. Uit een rapport van Tinsa blijkt dat de vierkante meter prijs in Calpe in 2018 met 16,5% gestegen t.o.v. 2017. In Jávea en Altea is het met 11,3% gestegen. In datzelfde rapport wordt ook bevestigd dat ook de regio Valencia profiteert van de stijgende huizenprijzen. Met name de woningen in het gebied tussen Dénia en Benissa worden steeds meer waard. Volgens Tinsa is er geen sprake van een zeepbel. Experts bevestigen dat er geen gebruik wordt gemaakt van overfinanciering en dat er ook geen sprake is van wildbouw. Dat was in de jaren voor de economische crisis wel anders.

3. Hoe werkt het in Spanje qua verkoopprijs en de prijs waarvoor het uiteindelijk wordt verkocht? is er veel af te dingen of is de prijs (vrijwel) gelijk aan de vraagprijs?

De vraagprijzen in Spanje zijn altijd onderhandelbaar. De hoogte hiervan is afhankelijk van de situatie en de reden van verkoop van de eigenaar. In 2018 heeft PrimaVillas gemiddeld 6,2% onder de vraagprijs aangekocht.

4. Wat voor rendement kan ik halen uit de verhuur van mijn woning? 

Het rendement van uw woning die u gaat verhuren is geheel afhankelijk van de volgende punten:

  • De maandlasten van de woning incl. rente.
  • De hoeveelheid portals waar de woning op wordt geadverteerd.
  • Hoeveelheid reclame dat er voor de woning wordt gemaakt.
  • Uitbesteding van (coördinatie) verhuur of zelf doen.
  • Locatie van de woning: dicht bij voorzieningen (max. 15 minuten met de auto) doet het vaak beter dan het binnenland).
  • Extra voorzieningen zoals een verwarmd zwembad zorgt ervoor dat de woning ook in de wintermaanden beter wordt verhuurd.

5. Heb ik een advocaat nodig? 

Wanneer u een woning gaat kopen in een ander land zoals in Spanje, dan heeft u te maken met andere regels dan u gewend bent in Nederland. Het advies is om onderstaande ten allen tijde te laten controleren door een bevoegde advocaat welke werkzaam is in de regio waar u gaat kopen. 

  • Controle resterende schulden op de woning.
  • Nagaan of alle vergunningen in orde zijn.
  • Controle en opmaak (Nederlands) reserveringscontract + koopcontract.
  • Incl. clausules zoals het terugtrekken van verkoper, gebreken, etc.
  • Passering notaris.
  • Aanvragen gas/water/licht.
  • Bouwkundig onderzoek.

Heeft u vragen of wilt u gewoons eens geheel vrijblijvend sparren? 

Neem dan nu contact met ons op.